BASF investeert in autonoom telen
Geplaatst op 05 oktober 2020
"Bij BASF Vegetable Seeds willen we gezond eten aantrekkelijk en duurzaam maken. Daarom geloven we sterk in de ontwikkeling van een verbonden, datagestuurd, geautomatiseerd en duurzaam productiesysteem met de behoeften van de consument in het achterhoofd", aldus Anne Jancic, Marketing & Business Development High Tech bij BASF Vegetable Seeds.
Bij autonoom telen worden sensoren, camera's, gegevensverzameling en analyse gebruikt om met behulp van algoritmen en kunstmatige intelligentie (AI) teeltomstandigheden vooraf te definiëren. Deze geïntegreerde technologieën kunnen input zoals energie, water en het evenwicht van voedingselementen optimaliseren om optimale groeivoorwaarden te creëren. Ze kunnen milieuomstandigheden herkennen die van invloed zijn op de opbrengst, de voorspelbaarheid van de opbrengst, een betere behandeling van gewasziekten, evenals de toekomstige vruchtkwaliteit, smaak of voedingswaarde van groenten, en in realtime maatregelen nemen. "Computers kunnen veel sneller complexe beslissingen nemen dan wij en veel sneller leren op basis van resultaten", voegt Anne Jancic toe. "Dat wil niet zeggen dat gespecialiseerde telers overbodig zijn. Het betekent gewoon dat ze hun werk beter kunnen doen door gebruik te maken van de mogelijkheden die deze technologie biedt."
"Het doel is om een teeltrecept te bieden voor elk ras dat BASF op de markt brengt", legt Anne uit. "De teler kan de prestaties van het ras tijdens de groei visualiseren via een eenvoudig dashboard en krijgt realtime digitale feedback, waardoor de prestaties van onze rassen en dus de winst van onze klanten wordt verbeterd."
De voordelen zijn talrijk: Het systeem is niet alleen zeer betrouwbaar door minder menselijke tussenkomst, er is ook minder behoefte aan ervaring opdoen gedurende meerdere teeltcycli of het inhuren van specialisten wanneer telers met een nieuw gewas beginnen. Efficiënter gebruik van water en energie en een hogere en betrouwbaardere productie zorgen voor aanzienlijke duurzaamheidseffecten.
Vooruitgang dankzij partnerschappen
Omdat dergelijke geïntegreerde concepten een geïntegreerde aanpak vereisen, werkt BASF samen met leveranciers uit de sector, onderzoeksinstellingen, telers en adviseurs. Sinds mei 2020 maakt BASF Vegetable Seeds deel uit van het AGROS-programma, een samenwerking tussen Wageningen University & Research en zesentwintig particuliere partners, die onderzoek doen naar autonoom telen. Het programma richt zich op geoptimaliseerde teeltmethoden op basis van sensoren, plantenfysiologie en kunstmatige intelligentie voor komkommers. "Door een beter inzicht in hoe planten reageren op hun omgeving kunnen we rassen ontwikkelen die volledig zijn aangepast aan nieuwe teeltsystemen. In onze nieuwe hightech kassen in Nunhem verzamelen we digitaal gegevens over elke individueel geoogste vrucht. Het uiteindelijke doel is om betere rassen te ontwikkelen", zegt Peter Kraan, R&D-gewascoördinator voor komkommers bij BASF.
Afgelopen jaar heeft BASF de handen ineen geslagen met Hoogendoorn Growth Management om ervaring op te doen met diverse software en hardware voor autonoom telen voor tomaten en sla op water. De modulaire software zorgt ervoor dat de beschikbare bronnen zoals aardgas, meststoffen en water zo efficiënt mogelijk worden gebruikt, waardoor de kosten en de CO2-uitstoot worden geminimaliseerd en de winstgevendheid van de gewassen wordt gemaximaliseerd.
"Naast de extreem belangrijke lessen die we hebben geleerd op het gebied van modern klimaatmanagement zagen we heel veel mogelijkheden om onze eigen processen te verbeteren en waarde toe te voegen aan onze veredeling. Met de principes van Growing by Plant Empowerment (GPE) om het evenwicht van de planten te controleren en de fotosynthetische activiteit te optimaliseren, konden we de groeisnelheid van sla op water aanzienlijk verhogen en tegelijkertijd de kwaliteit van het gewas verbeteren", aldus Martin Voorberg, R&D Capital Investment Venture Manager bij BASF Vegetable Seeds. "Hetzelfde gold voor hightech tomaten toen de productie hoger was in de wintermaanden in vergelijking met referenties van professionele telers. Als gevolg hiervan gaan we meer investeren in de faciliteiten in 's-Gravenzande om alle kascompartimenten klaar te maken voor autonoom telen."
Wat is Plant Empowerment (PE)?
"Plant Empowerment is een stap in de richting van een duurzame en winstgevende teelt, waarbij planten in staat zijn om hun vruchten op een efficiënte en duurzame manier te produceren en input en output in evenwicht zijn. Hier geloven we ook in voor de groenteteelt in de toekomst", vertelt Anne Jancic, Marketing & Business Development High Tech bij BASF Vegetable Seeds. "We ontwikkelen krachtige genetica voor de professionele teler en de groenteketen. Maar als we het beste willen halen uit die genetica en groenten willen aanbieden die het goed doen bij de consument, moeten we blijven samenwerken met telers, kasleveranciers, universiteiten en de hele sector. Wij geloven dat samenwerking en synergiën essentieel zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van nog slimmere innovaties: autonoom telen en de tendens naar een echte slimme kas is daar een van de beste voorbeelden van."
Bron: Goedemorgen