Buitenkans voor tuinbouw: experimenteren met 5G
Geplaatst op 10 november 2023
Draadloze verbindingen zoals Wifi en Bluetooth werken niet goed in een kas, vanwege de constructie met glas en metaal en doordat de dichtheid van het gewas het signaal onderbreekt. Met 5G is draadloze communicatie in de toekomst wèl mogelijk. Deze nieuwe technologie biedt grote kansen voor digitale toepassingen in de glastuinbouw, nu informatie razendsnel kan worden uitgewisseld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan camera’s die de rijpheid van het product monitoren, sensoren die per plant de behoefte aan voedingsstoffen meten, betere controle over energie- en klimaatbeheersing en snellere robotica.
Wereldwijd uniek
De nieuwe 5G testfaciliteit in Tomatoworld, een proefkas voor technologie in Honselersdijk, is een primeur: het is wereldwijd de eerste openbare plek in een kas waar bedrijven met 5G kunnen testen. Het belangrijkste voordeel van 5G ten opzichte van 4G is de razendsnelle overdracht van grote hoeveelheden data. Het unieke aan deze 5G installatie is de hogere frequentie, namelijk 3,8 MHz. De 5G frequentie die telecomoperators momenteel in Nederland aanbieden is 700 GHz. Door de hogere frequentie kun je veel meer data supersnel versturen. Dit is essentieel voor het accuraat aansturen van onder andere robots.
Advies van experts
De testlocatie bij Tomatoworld staat open voor ondernemers die hun digitale innovaties in een praktijkomgeving willen testen. Hierbij krijgen zij professioneel advies van experts over de mogelijkheden van 5G. De tech experts van TU Delft, Do IoT Fieldlab (Delft on Internet of Things), Robohouse, Tomatoworld, TNO en MCS zetten zich de komende twee jaar in om innovaties voor onder andere slimme systemen met sensoren, robots en drones te versnellen.
Innovaties cruciaal
De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen zoals te weinig arbeidskrachten, stijgende prijzen voor energie en grondstoffen, toenemende duurzaamheidseisen en grotere internationale concurrentie. De experimenten met 5G richten zich op duurzame en efficiënte voedselproductie met respect voor mens en milieu. Snelle technologische innovaties zijn cruciaal voor de leidende positie van de Nederlandse glastuinbouw. Daarom ondersteunen lokale en regionale partijen de ontwikkeling van 5G-toepassingen in de glastuinbouw.
In aanloop naar het operationeel maken van het 5G-netwerk heeft InnovationQuarter, samen met Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de gemeente Westland, het Innovatiefonds Hagelunie en Provincie Zuid-Holland, een rol gespeeld in het bijeenbrengen van deze partijen. Vanuit huidige projecten Digitalzh & Robocrops proberen we het mkb opnieuw te verbinden met deze projecten. Vanaf begin volgend jaar, bij de start van de nieuwe teelt kunnen bedrijven met hun sensoren, robots of andere producten aan de slag.
Meer informatie
Interesse in experimenteren met 5G in de kas? Neem contact op met Fabian van Prooijen van TU Delft via f.vanprooijen@tudelft.nl of Brenda van den Berg van Innovation Quarter brenda.vandenberg@innovationquarter.nl.