Volgende stap in delen data kassenbouw

Volgende stap in delen data kassenbouw

Stichting Hortivation en TNO zetten per 1 januari 2024 een volgende stap in data-uitwisseling binnen de kassenbouw en toeleveringssector. Dan wordt het Kas Informatie Systeem (KIS) gekoppeld aan alle andere programma’s die inmiddels voor de sector zijn ontwikkeld.

“Met de koppeling tussen KIS en de Hortivation Hub ligt er straks het fundament om makkelijk data uit te wisselen tussen bedrijven en systemen.” Dat vertelde AVAG-voorzitter en Hortivation-directeur Annie van de Riet deze week tijdens het Future Trends & Innovations symposium in het World Horti Center in Naaldwijk. Het thema van het drukbezochte event was Artificial Intelligence (AI). De bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door brancheorganisatie AVAG, stichting Hortivation, TNO en Greentech.

Dataverkeer faciliteren
Voor het toepassen van AI in de sector draait veel om data-uitwisseling en daar heeft Hortivation in nauwe samenwerking met TNO de laatste jaren de pijlen op gericht. “In 2022 is de Hortivation Hub gelanceerd, om dataverkeer te faciliteren. Onder meer door deze allemaal op dezelfde manier te definiëren”, vertelde Van de Riet.  Via deze ‘datarotonde’ is het bijvoorbeeld mogelijk om informatie uit te wisselen tussen het ontwerpprogramma Casta en SIOM, een beslissingsondersteunde tool voor kassenbouwers en investeerders. Met SIOM is het mogelijk om voor elke locatie waar ter wereld een passend technologieconcept te ontwerpen voor de nieuwbouw van een kas.

“In 2023 hebben wij ook het KIS ontwikkeld. Daarmee krijg je regie over de data die via de Hub wordt gedeeld. Met KIS kun je als kassenbouwer alle relevante informatie rondom een nieuwbouw project delen met collega-toeleveranciers die bij ditzelfde project betrokken zijn. Bij wijzigingen tijdens het offertetraject of de ontwerpfase beschikt iedereen dan gelijktijdig over de juiste informatie”, aldus Van de Riet. Ook na oplevering van het project is dit heel waardevol, gaf ze aan. “Alle beheerders van die nieuwe teeltlocatie kunnen in het KIS zien hoe de kas technisch en constructief is opgebouwd en hoe diverse installaties werken. Ook voor onderhoud is dat nuttig.”

Van de Riet verwacht dat dit belangrijke stappen vooruit zijn voor de bedrijven die binnen de kassenbouwketen samenwerken. “We zijn ervan overtuigd dat door het koppelen van diverse programma’s data-uitwisseling makkelijker wordt. Zo worden er minder fouten gemaakt bij het uitwisselen van informatie en houden bedrijven meer tijd over voor innovatie.” En juist innovatie is de bron van het internationale succes van de Nederlandse kassenbouw en toeleveringssector, stelde de directeur van Hortivation ter afsluiting.
 
Keynote speaker
Tijdens het Future Trends & Innovations symposium op 12 december sprak Peter Werkhoven (TNO en hoogleraar AI) als keynote speaker over Artificial Intelligence. Hij ging in op de snelle ontwikkelingen van AI en de ethische kanten van deze technologie. Ontwikkelaars van AI lopen voortdurend tegen morele dilemma’s aan, stelde hij. Daarom moet er snel regulering rond het gebruik van AI komen. De Europese Unie heeft met de EU AI act daarin recent een eerste stap gezet.

Bron:

Deel artikel