Duursaam Glashelder: biologische bestrijding
Geplaatst op 22 oktober 2021
DuurSaam Glashelder is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, gemeente Emmen, provincie Drenthe en de Drentse waterschappen. Doel is een verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater in de regio. Ondanks uitgevoerde bedrijfsscans, investeringen van de tuinders in zuiveringsapparatuur, het afdoppen van leidingen en controle door de waterschappen, is de waterkwaliteit in het gebied Erica-Klazienaveen nog onvoldoende verbeterd.
De bijeenkomst in Erica over biologische bestrijdingsmogelijkheden is georganiseerd vanuit de gedachte 'wat niet wordt gebruikt aan gewasbeschermingsmiddelen kan ook niet in het oppervlaktewater terechtkomen'. Naast het positieve effect van biologische bestrijding op de waterkwaliteit, is deze bestrijdingsvorm ook steeds meer een vereiste vanuit de maatschappij en de retailers.
Presentaties
Het thema biologische bestrijding werd geďntroduceerd door René Corsten van Delphy. In zijn presentatie ging René onder meer in op vragen als 'waarom biologische/geďntegreerde bestrijding', 'welke mogelijkheden zijn er' en 'hoe kun je de eerste stappen zetten?'
Jonathan Bleeker van Van Iperen besteedde vervolgens aandacht aan de geschiedenis van de biologische bestrijding, een verhaal van vallen, opstaan en doorgaan. Onderdeel van zijn presentatie vormde het succes van de zogenoemde 'standing army', een bepaalde minimale populatie die nodig is om een mogelijk opkomende plaag effectief en tijdig te kunnen bestrijden.
Vince van der Gaag van Koppert Nederland besprak onder andere de bestrijding van spint, bladluis en trip, waarna Henk Brakels en Jan Popken van Van Iperen hun toehoorders meenamen in vraagstukken over het water waar de glastuinbouw mee te maken heeft én de opdracht die bij de sector ligt om voor een goede waterkwaliteit te blijven zorgdragen.
Bekijk de presentaties hier
Bron: Glastuinbouw Nederland
Meer nieuws