Dag minder vlees bespaart ruim 40% CO2-uitstoot
Geplaatst op 13 maart 2023
PhD-student Samantha Heerschop en hoogleraar Pieter van ’t Veer bestudeerden de voedingsinname van duizenden Nederlanders en de bijbehorende milieu-impact. Uit hun berekeningen blijkt dat de gemiddelde broeikasgasuitstoot van voeding op een dag dat mensen vlees en zuivel consumeren gelijk staat aan 5,2 kilo CO2-uitstoot. Dat is ruim twee keer zoveel als de uitstoot op een dag waarop mensen geen vlees of zuivel gebruiken. Ook het waterverbruik ligt duidelijk hoger bij de eerste groep: 138 versus 111 liter per dag.
Als Nederlanders hun eetgewoonten verschuiven naar minder vlees en zuivel, kan dat dus helpen om de uitstoot en het waterverbruik terug te brengen. Door op één dag vlees te vervangen door bijvoorbeeld vegetarische burgers of peulvruchten, besparen mensen 26% uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen en ongeveer 19 liter water. Iemand die op één dag dierlijke zuivel inwisselt voor sojadrank, kokosmelk of andere plantaardige alternatieven, bespaart daarmee 16% uitstoot en bijna 10 liter water.
Vleesvervangers op de campus
Het onderzoek van Heerschop en Van ’t Veer werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting Nationale Week Zonder Vlees. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vindt dit jaar plaats van 6 t/m 12 maart. In de restaurants en koffiebars op de Wageningen Campus wordt hier volop aandacht aan besteed. Zo is er in de restaurants in Impulse en Orion alleen een vegetarisch aanbod en worden er in Forum proeverijen georganiseerd met vegetarische producten. Hiermee onderstreept WUR het belang van gezonde, duurzame voeding op de campus.
Bron: Wageningen U&R