Met nieuwe schermen naar zwaarder plantmateriaal
Geplaatst op 12 oktober 2020
Bij Gitzels zijn ze altijd op zoek naar verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen. Dat zit in het DNA van
het bedrijf, aldus Mike Gitzels, verantwoordelijk voor Innovatie & Ontwikkeling binnen de kwekerij in
Wervershoof. Samen met telers en toeleveranciers wordt hard gewerkt aan vraagstukken over
kasklimaat, biostimulanten, bemesting, biologische opkweek en gewasbescherming. Sinds 2016
maakt Matthijs Woestenburg (R&D) deel uit van het team van Gitzels. Hij houdt zich dagelijks bezig
met de belangrijkste vraag: hoe kunnen we het wéér een stukje beter doen, zegt Mike. "Door de
focus op onderzoek en ontwikkeling te leggen, willen we de plantkwaliteit verbeteren. We zijn
begonnen met de bio-opkweek van vollegrondsgroenteplanten (koolplanten) en hebben daarbij veel
geleerd over klimaat en het werken met schermdoeken. Die kennis willen we meenemen en
doorontwikkelen in onze nieuwe kas."
De nieuwe kas van 2,8 ha groot verrijst momenteel achter het 7,5 ha grote bestaande bedrijf in
Wervershoof. Gitzels beschikt ook over een kas van 2 ha in Hem, maar deze opstanden worden aan
het einde van het jaar afgebroken en de vrijkomende hectares worden ingericht als leefgebied voor
weidevogels. In de nieuwe kas wordt 6000 m2 volledig voor de bio-opkweek ingericht. De rest van de
kas wordt zodanig uitgevoerd dat de afdelingen zijn voorbereid op bio-opkweek. De kas wordt
volledig ingericht met de PARperfect schermoplossing van Svensson.
"We hebben ervoor gekozen om de hele kas met dubbele schermen in te richten", vertelt Mike. "De
hoge diffusiteit van PARperfect zorgt ervoor dat het natuurlijk licht gelijkmatig over de planten wordt
verdeeld. Door middel van het meer of minder sluiten van het bovenste klimaatscherm krijgt het
gewas steeds de juiste instraling. Kool is een 'koud' gewas, PARperfect is ideaal voor teelten die in de
zomer moeten worden afgeschermd tegen de felle zon. Daar willen wij in deze kas meer mee gaan
spelen."
Lees het volledige artikel in KAS Magazine
Bron: KAS Magazine