Negen weken betaald verlof
Geplaatst op 21 april 2021
De Tweede Kamer stemde gisteren in met het voorstel van minister Wouter Koolmees om het ouderschapsverlof voor een deel te betalen. Vanaf 2 augustus 2022 gaat de nieuwe regeling in. Het kabinet moest het ouderschapsverlof uitbreiden, omdat er een nieuwe Europese richtlijn ligt waarin staat dat ouders twee maanden recht hebben op betaald verlof.
Nu al hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind. Maar dat verlof is meestal onbetaald. Er is vooral financieel voordeel, doordat de pensioenopbouw tijdens die vrije uren doorgaat. Slechts in sommige cao's is al wél geregeld dat de vrije dagen met de kinderen gedeeltelijk betaald zijn, bijvoorbeeld bij ambtenaren.
Voor sommige ouders is het te duur om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Daardoor maakt slechts een derde gebruik van die regeling. Door tot vijftig procent van het loon te vergoeden, moet de drempel om tijdelijk minder te werken omlaag. "Een kind krijgen is een mooie en bijzondere gebeurtenis, maar er verandert ook veel", zegt minister Koolmees. "Samen met je partner moet je op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en gezin. Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling."
De negen vrije weken gelden voor zowel vaders als moeders. Voor vrouwen komt het verlof bovenop het zwangerschapsverlof. Ook vaders hebben sowieso al recht op vijf dagen vrij na de geboorte van een kind.
Ouders krijgen de vergoeding alleen als ze het verlof in het eerste jaar na de geboorte opnemen. Daarnaast houden ze recht op 17 weken onbetaald verlof. Als niet alle weken betaald worden opgenomen, behouden ouders wél het recht om die tijd aan het onbetaalde verlof toe te voegen.
Bron: AD
Meer nieuws