Ondernemer in beeld... Van Onselen Aubergines

Ondernemer in beeld... Van Onselen Aubergines

Regelmatig interviewt Alfa Accountants & Adviseurs haar klanten in de rubriek 'Ondernemer in beeld'. Dit keer werd Van Onselen Aubergines geïnterviewd.

Het is zeker niet de grootste van de ‘big five’ glasgroenten in Nederland. Achter de tomaat, de paprika en de komkommer heeft de aubergine een bescheiden aandeel in het groenteschap, samen met de courgette. Een groente in opkomst is het echter wel. Niet zozeer qua teeltoppervlakte, die blijft al jaren redelijk stabiel, wel in de populariteit. “Vooral de jongere consumenten ontdekken de aubergine steeds meer. Het is een groente met potentie”, zegt Martijn van Onselen, met broer Arjan de derde generatie in het familiebedrijf. Proeven? Breng een bezoek aan kantoor en je gaat met twee aubergines naar huis!

Met het totaal van zeventien hectare behoort het bedrijf tot de grootste auberginetelers. Verdeeld over het Westland heeft Van Onselen vier locaties. “Het is zo gegroeid. Je hebt natuurlijk altijd wel in je achterhoofd dat het efficiënter is om te centraliseren. Maar geschikte kavels liggen niet voor het oprapen. We zouden dan altijd nog een vestiging in het Westland willen aanhouden. En voor een bedrijf van vijf hectare ga je niet naar de Wieringermeer. Uiteindelijk zitten we hier in het Westland helemaal zo slecht nog niet.”

Vader Jan en oom Piet schakelden ongeveer 35 jaar geleden over op de aubergineteelt, en het is nooit meer anders geweest. Martijn: “Je hebt nu een dermate groot en gespecialiseerd bedrijf dat je niet zo snel meer overschakelt. We hebben de afgelopen jaren toch fors geïnvesteerd, vooral in het op locatie verpakken van product. Daarnaast is het een schitterend product om te telen en we hebben er altijd een goeie boterham aan verdient.” Z’n laatste ‘boterham’ dateert trouwens van een paar dagen terug. “We eten toch wel wekelijks aubergine.”

Lees hier verder

Bron:

Deel artikel