'Gezond voedselaanbod moet zorginfarct oplossen'
Geplaatst op 23 juni 2023
"Toch is het goed om het bredere perspectief te blijven zien. De landbouwsector is de eerste schakel in een agrifoodketen die de consument ogenschijnlijk perfect bedient. Vooral met goedkope en maximaal lekkere producten die standaard in de winkelwagen worden geladen. Het grote aandeel dierlijke producten daarin is onhoudbaar. Daar gaat het ‘gedoe’ over de laatste jaren.
Een ander buitenproportioneel deel van de winkelwagen bestaat uit ultrabewerkte producten. Die zijn onderdeel van vergelijkbaar ‘gedoe’ waarvoor geen oplossing klaarligt: het zorginfarct. We leven met steeds meer ongezonde jaren en met een steeds groter, kostbaar beroep op de zorgsector. Ons voedselaanbod - met meer dan 50 procent bewerkte grondstoffen – draagt daarin grote verantwoordelijkheid.
Akkerbouwers zijn door eerder landbouwbeleid en de vraag van de consument tot een bouwplan gekomen dat veel te vaak de basis is voor ziekmakend, ultrabewerkt voedsel. Er is geen discussie over het feit dat juist deze voeding de basis is voor overgewicht en een groeiend aantal chronische ziekten als diabetes, hart-vaatproblemen, hoge bloedruk maar ook sommige kankersoorten en wellicht Alzheimer.
Er valt behoorlijk goed te voorspellen welk bouwplan nodig is voor een duurzaam, maar ook gezond eetpatroon. Een bouwplan met bijvoorbeeld veel minder suikerbieten en zetmeelaardappelen. Met veel meer eiwithoudende gewassen voor directe menselijke consumptie zoals peulvruchten, maar wellicht ook kansen voor zaden en zelfs noten.
Een wenkend perspectief en een unieke kans voor de landbouw om met nieuwe gewassen een positieve maatschappelijke impact te hebben. Broodnodig voor een gezond en duurzaam voedselaanbod met die nieuwe toegevoegde waarde die de boer verdient, die wij allemaal verdienen."
Meer nieuws