Plaagdruk in aardbei wordt snel groter door warm weer
Geplaatst op 08 juni 2021
Aardbeientelers met junidragers en doordragers weten dat de zomer gepaard gaat met een hogere plaagdruk. "Trips is zo'n insect dat eigenlijk altijd wel aanwezig is, maar nu explosief kan toenemen", licht Hellemons toe. "Roofmijten swirskii, cucumeris en californicus zijn de meest gebruikte bestrijders. Ze kunnen kort na het planten uitgezet worden en zullen dan snel een effectieve eerste verdedigingslinie vormen."
Roofmijten tegen trips
"Er zijn verschillende combinaties mogelijk. In tunnel- en kasteelten ligt de gemiddelde temperatuur snel wat hoger en voldoet de combinatie swirskii en californicus het beste. Voor stellingen en onder regenkappen adviseer ik cucumeris en californicus." Met een voedingssupplement kunnen telers de populatie roofmijten goed stimuleren. "Door Nutrimite twee weken na het uitzetten van roofmijten te verblazen, zorg je dat er voldoende bestrijders paraat staan om een beginnende plaag snel aan te pakken."
Feltiella-System is ideale spint-opruimer
Roofmijt californicus is daarnaast ook een effectieve bestrijder van spint. "Vooral preventief", weet de adviseur. "Om tijdens de teelt bij te sturen, verkiezen veel telers Phytoseiulus-System. Deze vraatzuchtige roofmijt kan het aardbeiengewas in een paar dagen van spinthaarden verlossen. Soms wordt ook de galmug Feltiella-System uitgezet. Feltiella larven zijn spint-opruimers pur sang en presteren goed onder donkere en koude omstandigheden. Pas wel op met zwavelen. Zowel roofmijten als galmuggen kunnen daar niet goed tegen." Hellemons benadrukt dat een goede balans van beide maatregelen belangrijk is. "Zwavel daarom niet meer dan 4 tot 5 uur om de andere nacht."
Bladluis biologisch bestrijden
Nu Calypso niet meer is toegestaan, kiezen steeds meer aardbeientelers ervoor bladluis biologisch te bestrijden. Hellemons raadt hen een combinatie aan van Aphi-Mix-System (vier soorten sluipwespen: Aphelinus abdominalis, Aphidius colemani, Aphidius ervi en Aphidius matricariae) en de galmug Aphidoletes-System. Tijdens de teelt kan ook nog bijgestuurd worden met Eupeodes-System. Deze zweefvlieg gaat in het gewas actief op zoek naar bladluizenkolonies waarin het haar eitjes legt. Datzelfde geldt voor Sphaerophoria."Sphaerophoria-System kan het beste uitgezet worden bij temperaturen vanaf 20°C."
Tot slot wijst de adviseur nog op de schade die witte vlieg veroorzaakt. "Eieren van witte vlieg worden voor een deel bestreden door swirskii en de poppen geparasiteerd door sluipwesp Encarsia-System. Aanvullend kan PREFERAL ingezet worden. Dit biologische insecticide bevat sporen van de in de natuur voorkomende schimmel Isaria fumosorosea en is zeer efficiënt tegen alle stadia van de witte vlieg: eitjes, larven, poppen en volwassen exemplaren. Bijkomend voordeel is dat het middel een nevenwerking heeft tegen spint en trips. Gebruik PREFERAL niet als brandblusser, daar hebben we Protac SF voor."
Protac SF, een speciale formulering van siliconen polymeren, vormt een dun kleverig net op het lichaamsoppervlak van de plaaginsecten. Alle volwassen witte vliegen die geraakt worden, zullen onmiddellijk geďmmobiliseerd worden en snel sterven. Protac SF heeft ook een goede werking tegen spint, luis en trips.
Monitoren
Vangplaten en vanglinten zijn een goed hulpmiddel om de aanwezigheid van plaaginsecten te monitoren. Telers kunnen deze data vervolgens eenvoudig invoeren in de Crop-Scanner App op hun tablet of smartphone. Hellemons: "Deze app verzamelt alle scoutinggegevens en maakt een real time visualisatie van de kas mogelijk. Op die manier heb je als teler op elk moment inzage in de plaagdruk en populatieopbouw van nuttigen. Met die informatie kun je nog efficiënter bijsturen."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws