Zo beperk je emissies tijdens de teeltwisseling

Zo beperk je emissies tijdens de teeltwisseling

Op het Water- en PlantgezondheidsEvent in Bleiswijk op 10 oktober zijn de bezoekers bijgepraat over het lopende onderzoek binnen de programma’s Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Via Stichting Kennis in je Kas (KijK) dragen telers bij aan de financiering daarvan. Eén van de workshops draaide om emissiebeperking tijdens de teeltwisseling. Het is een terugkerend issue in deze tijd van het jaar, dat extra aandacht verdient.

Uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn emissienormen voortgekomen die de glastuinbouw verplichten om in 2027 nagenoeg emissievrij te zijn ten aanzien van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Telers, waterschappen en andere stakeholders, waaronder Glastuinbouw Nederland, zetten zich daar al jaren voor in en dat werpt zijn vruchten af. Desondanks spoelen er tijdens de teeltwisseling nog veel ongewenste stoffen door en af naar het grond- en oppervlaktewater. “De teeltwisseling is een terugkerend issue, waarover we regelmatig contact hebben met onze achterban en de waterschappen”, vertelde waterspecialist Arthur van den Berg van Glastuinbouw Nederland voor aanvang van de workshop over dit thema. Deze werd verzorgd door onderzoeker en Teamleider rootzone dynamics Jim van Ruijven van Wageningen University & Research.

Lokale impact en handhaving
In tegenstelling tot het stikstofvraagstuk vindt er ten aanzien van de waterkwaliteit lokale monitoring en handhaving plaats. Kwaliteitsissues kunnen de ontwikkelingsruimte van individuele bedrijven dus sterk beïnvloeden. “Waterkwaliteit heeft betrekking op zowel oppervlaktewater als grondwater en beïnvloedt ook de ecologische kwaliteit bovengronds”, schetste hij. “De KRW stelt regels vast die achteruitgang in de status van waterlichamen moeten tegengaan en moeten zorgen voor een goede chemische en ecologische status van rivieren, meren en grondwater. Alles draait om het duurzaam gebruiken van water door individuen en bedrijven.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel