'Voldoende kracht in gewas houden richting najaar'
Geplaatst op 26 augustus 2021
De laatste 8 weken blijft de lichtsom vaak achter op zowel vorig jaar als op het langjarig gemiddelde. We hebben al meerdere zomerweken gehad onder de 10.000 J/m2. Toch is de cumulatieve lichtsom nog iets boven het meerjarig gemiddelde (+3%), uiteraard wel fors minder dan vorig jaar.
De vrij lage buitentemperaturen in combinatie met het vochtige weertype hebben als resultaat dat we over het algemeen (te)makkelijk groeiende gewassen zien. De rassen die van zichzelf wat generatiever zijn staan er over het algemeen zeer goed op met een goede groei en balans. De wat vegetatievere rassen moeten bijgestuurd worden om in balans te blijven en niet te veel energie in het gewas te steken. Bij deze wat vegetatieve gewassen zien we dan vaak wat meer steektrossen met wat blekere bloemen. Als er dan onvoldoende actief gestuurd wordt gaan er teveel bloemen openstaan die minder vlot afbloeien.
De producties liggen bij de snoeptomaten ongeveer 0.5 tot 1.5 kg/m2 achter op vorig jaar. De plantbelastingen zijn vaak nog wel hoger dan vorig jaar, dus de achterstand zal (deels) nog ingelopen kunnen worden.
Wat zijn de belangrijkste adviezen omtrent klimaat- en gewassturing?
Met het huidige, relatief koele, donkere en vochtige weertype kan er vlot doorgelucht worden. Activeer het gewas voldoende in de morgen zodat het al vlot verdampt als de zon doorkomt. Daarna kan er in de ochtend wat vlotter doorgelucht worden met een luchtlijn kort op de stooklijn. Streef bij een inactief buitenklimaat altijd naar een flinke DIF door middel van middagpiek (met eventueel een lichtverhoging) om het gewas goed te activeren en daardoor generatief te sturen. Hiermee bevorderen we de bloemkwaliteit en afbloei. Een mooi richtpunt is maximaal 3 bloemen open te hebben per tros (bij snoeptomaten). Meer dan 3 open bloemen per tros geeft aan dat de afbloei te traag gaat. Een te hoge dagtemperatuur kan in de nacht gecompenseerd worden, dit om een te hoge etmaaltemperatuur te voorkomen.
Geef voldoende CO2 als het weertype het toelaat, dit om de plant generatief te sturen en te assimilatie te optimaliseren. De zomer is nog zeker niet voorbij! Bij een eventueel warmer weertype met kastemperaturen boven de 30°C en wat zwakkere gewassen kan de CO2 dosering sterk verlaagd worden, zeker als het vochtdeficiet erg hoog is. Streef in het geval van verwachte hoge etmaaltemperaturen naar het zoveel mogelijk drukken van de kastemperaturen. In het geval van (zeer) hoge buitentemperaturen is enkel activeren in de ochtend voldoende. Zet de ingestelde ventilatietemperaturen daarna voldoende laag in en wees voorzichtig met het inbrengen van teveel warmte om de buffertank te legen. Gedurende de namiddag- en avonduren kunnen de luchtramen geknepen worden, hoofzakelijk aan de windzijde. Op deze manier kan de kastemperatuur onder de buitentemperatuur gehouden worden. Let altijd op met het gebruik van klimaatschermen om licht weg te schermen, onjuist gebruik kan de gewassen makkelijk doen verzwakken.
Wat zijn de aandachtspunten voor komende 6 tot 8 weken?
Het is van belang voldoende kracht in het gewas te houden naar het najaar toe. De instraling en lichtsom zullen rond deze tijd verder afnemen terwijl het vocht en de buitentemperaturen juist relatief hoog zijn. Probeer bij snoeptomaten te sturen op een vruchtaanmaak van ongeveer 85-90 vruchten per m2 per week tot eind augustus, 75 tot 3de week september en 65 tot einde teelt. Vergeet niet dat de uitgroeiduur van de vruchten vanaf half augustus elke week met ongeveer 1.5 dag toeneemt! Snoeien zal, zeker in deze tijd van het jaar, geen productie hoeven te kosten en zal de oogstnorm verhogen. Een richtlijn is om vanaf nu sowieso bij de 4de tros van boven de nabloei weg te halen en bij een hogere aanmaak zoals hierboven aangegeven bij de 3de tros van boven de nabloei weg te halen. Bij zwakkere planten kan er incidenteel een (deel van een) tros uitgehaald worden om de gewassen wat gelijker te krijgen.
Met een vochtiger koeler weertype zoals nu kan er eerder een blaadje uit de kop meegenomen worden. Bij een eventuele warme periode met hogere verdamping moet dit natuurlijk heroverwogen worden.
Bij warm weer mag het blad onderin enkele dagen langer blijven zitten, het voorkomt "gele schouders" bij rassen die daar gevoelig voor kunnen zijn. Wij adviseren bij dit warme weer om bij onze snoeptomaten zo'n 15-16 bladeren per plant aan te houden. Bij koeler weer kan dit naar 13-14 bladeren, afhankelijk van het bladoppervlak, ras en gewasstand.
Lees hier meer
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws