Enquête CBS over gewasbescherming

Enquête CBS over gewasbescherming

Glastuinbouwondernemers kunnen binnenkort een brief krijgen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het verzoek een enquête in te vullen over gewasbescherming. Met het onderzoek wil het CBS inzicht krijgen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland. Welke middelen gebruiken telers, om hoeveel kilogram werkzame stof per gewas gaat het en wat voor biologische bestrijders passen telers toe? Om deze en andere vragen te beantwoorden, verzamelt het CBS eens in de vier jaar gegevens over gewasbescherming.

Met de enquête probeert het CBS de deelnemers zo weinig mogelijk te belasten. “Neem de bedrijven die verschillende gewassen telen. We vragen een bedrijf alleen gegevens in te vullen over één gewas”, zegt Rob Vijftigschild, statistisch onderzoeker bestrijdingsmiddelen bij het CBS. “In de vragenlijst beschrijven we duidelijk wat wij onder gewasbeschermingsmiddelen verstaan. Misschien stelt een teler bijvoorbeeld geen biologische bestrijders te hebben gebruikt, maar mogelijk legt hij dit begrip anders uit dan wij in het onderzoek.”

Verduurzaming
Ook leden van Glastuinbouw Nederland zullen uitgenodigd worden mee te doen aan het onderzoek. "Wij onderschrijven het belang ervan”, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra. “Niet alleen omdat de maatschappij en politiek zich hierdoor kunnen baseren op onafhankelijke cijfers en wij bovendien door de openbaarheid ervan weten welke informatie zij krijgen. Maar ook omdat wij als brancheorganisatie met die cijfers de stand van zaken op het gebied van verduurzaming kunnen nagaan.”

Bom-Lemstra denkt dat de enquêteresultaten ondernemers ook kunnen inspireren. “Wij hebben de ambitie naar honderd procent groene teelt te gaan. Mede aan de hand van de resultaten van het onderzoek kunnen we met individuele telers bespreken: waar staan jullie ten opzichte van andere telers? Wat hebben jullie eventueel nodig om stappen te zetten?” De voorzitter van Glastuinbouw Nederland hoopt dat het CBS de antwoorden van de ondernemers verwerkt tot goede informatie. “Zodat iedereen de juiste conclusies kan trekken. En zodat bijvoorbeeld politici goed kunnen sturen op de informatie. Want gegevens verzamelen is één, maar de ware betekenis ervan duidelijk maken is een ander verhaal.”

Milieulast van middelen
De enquête gaat uit van het aantal kilo werkzame stof van een middel. Bom-Lemstra noemt dit een ‘ruwe maat’. Ze zou liever zien dat wordt gekeken naar de milieulast van een middel per product. “Dan kun je appels met appels vergelijken in plaats van appels met peren. Daarnaast zijn er gewoon wezenlijke verschillen tussen de omstandigheden van verschillende teeltsystemen. Zo worden er in de kas enorm veel biologische bestrijders gebruikt, bijvoorbeeld sluipwespen en roofmijten, om ziekten en plagen tegen te gaan. Nergens ter wereld zijn we hier zo ver mee als in de Nederlandse kas. In de buitenteelten gebeurt dit minder, want daar kunnen deze beestjes wegvliegen en dan ben je ze kwijt. Die duiding is erg belangrijk bij het publiceren van de cijfers.”

Wettelijk verplicht
Het CBS gebruikt zoveel mogelijk gegevens uit bestanden van andere instellingen. Mochten die tekort schieten op het gebied van bruikbaarheid, tijdigheid en volledigheid, dan mag het CBS de gegevens opvragen bij bedrijven of organisaties. Wettelijk zijn telers verplicht de gevraagde gegevens tijdig, volledig en kosteloos aan te leveren. Wie dat niet doet, kan dat geld gaan kosten via een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen