Aftrap Groentecoalitie op Amsterdamse school
Geplaatst op 16 september 2024
Overgewicht en obesitas behoren tot de meest ernstige bedreigingen van onze volksgezondheid. Gemiddeld heeft één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht en het aantal kinderen met diabetes type 2 neemt toe. Volgens het CBS heeft in de laagste inkomensgroep bijna 1 op de 5 kinderen overgewicht, terwijl dit in de hoogste inkomensgroep iets meer dan 1 op de 20 is. Ook obesitas komt vaker voor bij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Op jonge leeftijd heeft overgewicht een negatieve impact op de psychische en sociale ontwikkeling. Door het samenstellen van regionale Groentecoalities, naar voorbeeld van deze eerste coalitie in Amsterdam, willen TommyTomato en Rabobank samen met haar partners sport, beweging en gezonde voeding voor alle kinderen de standaard maken op Nederlandse basisscholen. En alle kinderen een gelijke kans op een gezonde start bieden.
Één vast pakket aan maatregelen: voeding als vak
Met de Groentecoalitie bieden de partners een vast pakket aan maatregelen aan basisscholen. Zo kan een school in één keer een pakket met gezonde groenterijke schoollunches, voedingseducatie en kooklessen krijgen. En worden er grote stappen gezet in de preventie van overgewicht en obesitas. Bas Turk, mede-oprichter TommyTomato: “Voeding zou een vak moeten worden op school, dat voor ieder kind beschikbaar is. Naast gezonde groente lunches ontzorgen we scholen met lessen die worden gegeven door praktijkexperts, zoals aan een kok die met de kinderen gaat koken of een regionale topsporter die vertelt over het belang van bewegen, een workshop komt geven of een rondleiding geeft door het stadion."
Landelijke schaalbaarheid, regionaal karakter
In iedere regio spelen er specifieke problemen. De aanpak wordt daarom in iedere regio lokaal afgestemd op de behoeften van schoolbesturen, wethouders en ondernemers. De Rabobank, met een coöperatieve basis, heeft regionale wortels in het bedrijfsleven en haakt lokale ondernemingen aan. Ook wordt in iedere regio met een regionale, iconische sportvereniging samengewerkt. Tegelijkertijd wordt er gestreefd naar een landelijke schaalbaarheid van het programma. Het succes van de coalitie wordt versterkt door de betrokkenheid van wetenschappers, huisartsen en kinderartsen, die de urgentie van de aanpak onderstrepen en bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve maatregelen.
Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs en Armoede in Amsterdam: “Kansengelijkheid begint met goed onderwijs. Op een lege maag kunnen leerlingen niet leren. Laat dit nou net een probleem zijn op de scholen waar onze kinderen deze kansen het hardst nodig hebben. Ik ben dan ook heel blij dat we vandaag het startsein geven voor de Groentecoalitie Amsterdam, samen met Tommy Tomato en de Rabobank. Want een gezonde maaltijd op school zou veel vanzelfsprekender moeten zijn dan het nu is. Ook het Rijk zou zich hier, niet eenmalig maar echt meerjarig, op moeten toeleggen.”
Publiek-private aanpak en samenwerking
Deze Groentecoalities hebben de potentie om de regionale preventie-infrastructuur voor gemeenten te vormen. De coalitie heeft een gecombineerde publiek-private aanpak en financiering. Vanuit het publieke deel worden de gemeentes, schoolbesturen en wetenschap aangesloten. De private partners in de regionale coalities zijn Rabobank, TommyTomato en regionale sportclubs. De Rabobank speelt een sleutelrol in de financiering en het aanhaken van lokale bedrijven. TommyTomato is in de coalitie de praktische partner voor voeding, de regionale sportclub voor bewegen. De gemeente en sportverenigingen fungeren als schakel met scholen.
Gezamenlijke financiering
Om voor ieder kind gelijke kansen te bieden, hangt de financiering niet alleen af van publieke óf private financiering, maar wordt dit gezamenlijk gelaagd gedragen. Met het oog op bijvoorbeeld het Programma Schoolmaaltijden dat in de politiek niet altijd even zeker is, is het van belang om de financiering toekomstbestendig te maken. Een deel van de financiering komt vanuit de (landelijk en regionale) overheid, deels door bedrijven via sponsoring en donaties, deels van ouders, en TommyTomato zet zich ook in om een deel te kunnen bijdragen met verschillende eigen verdienmodellen. De Rabobank speelt een sleutelrol in de financiering door nu voor de Metropoolregio Amsterdam met een grote donatie bij te dragen aan het beschikbaar maken van lunches en voedseleducatie.
Bas Turk vervolgt: “We hebben bij TommyTomato de missie om van alle kinderen in Nederland groente-eters voor het leven te maken. De basisschool is de plek waar alle kinderen komen en wat zij in deze jaren leren, beklijft voor de rest van het leven. Met deze Groentecoalitie bieden we een rond concept. Basisscholen hebben het al druk genoeg met het lerarentekort. Met dit pakket kunnen ze in één keer een aanpak afnemen die ze ontzorgt op deze cruciale thema’s. We werken al vanaf onze oprichting samen met de Rabobank, en zijn heel blij dat we in hen een partner hebben gevonden die met ons meedenkt en dezelfde waarden deelt.”
Erik Versnel, directeur Rabobank Amsterdam: “Wij zijn al vanaf het eerste uur trotse partner van Tommy Tomato. De missie van TommyTomato om gezonde maaltijden en voedseleducatie op basisscholen te verzorgen spreekt ons als wereldwijde coöperatieve bank met Food en Agri roots aan. Een gezonde voedzame maaltijd is voor kinderen een belangrijke basis en geeft hen gelijke kansen door betere concentratie in het onderwijs. Als coöperatieve bank kennen wij als geen ander ‘de kracht van samen’. Door lokale coalities te bouwen zorgen we samen dat alle kinderen een gezonde toekomst tegemoet gaan. Om dit mooie initiatief verder te laten groeien en te verankeren hebben wij als gezamenlijke Rabobanken in de Metropoolregio Amsterdam in het kader van ons 125 jarig bestaan een bijdrage van €225.000,- coöperatief dividend gedoneerd.”
Meer nieuws