Proteins of Tomorrow

Proteins of Tomorrow

In 2050 zijn er dubbel zo veel proteïnen (voedseleiwitten) nodig als nu om alle mensen en al het vee op aarde te voeden. Blijven we op de huidige manier proteïnen produceren, dus vooral gericht op vlees en zuivel, dan is daar onvoldoende ruimte voor en zal het klimaat overbelast raken. De Delftse start-up Proteins of Tomorrow ontwikkelde een manier om snel, efficiënt, milieuvriendelijk en betaalbaar hoogwaardige plantaardige eiwitten te maken. Om hun vinding verder te ontwikkelen, vroeg én kreeg het jonge bedrijf een Rabo Innovatielening van 150.000 euro.

Voor het maken van de plantaardige eiwitten gebruikt Proteins of Tomorrow de schimmeldraden van paddenstoelen, ofwel mycelium, en een eiwitrijk bijproduct uit een voedselproductieproces. Bijvoorbeeld mout dat over is na het brouwen van bier. ‘Wij voegen deze ingrediënten samen en laten ze in een natuurlijk, gepatenteerd proces uitgroeien tot een textuur die rijk is aan proteïnen’, vertelt Paul den Dulk, een van de oprichters van Proteins of Tomorrow. "Die textuur kan allerlei vormen aannemen, van filets tot blokjes. Levensmiddelenbedrijven kunnen dit als ingrediënt gebruiken in hun eindproduct. Denk aan vleesvervangers, plantaardige kaas of plantaardige melk of kwark, maar ook producten waar deels vlees in zit. Gehaktballen of kroketten, bijvoorbeeld."

Snel, efficiënt en energiezuinig
Hoe het proces precies werkt, daar kan Den Dulk niet te veel over uitweiden. "Wat ik wel kan vertellen, is dat wij geen bioreactor gebruiken, zoals andere fabrikanten die met mycelium plantaardige eiwitten maken. Dat betekent dat ons proces veel sneller, efficiënter en energiezuiniger is. Daarnaast gebruiken we geen proceswater én hebben we nauwelijks afval, omdat vrijwel alle grondstoffen in ons eindproduct terechtkomen. Nog een voordeel: ons product kan heel makkelijk lokaal worden gemaakt; het hoeft niet van de ene naar de andere kant van de wereld te worden gesleept. Zo creëren we een milieuvriendelijk, betaalbaar product."

Klantenpanels en proeffabriek
De 150.000 euro van de Rabo Innovatielening gaat Proteins of Tomorrow besteden aan verschillende dingen. Den Dulk: "Ons product is bedacht in een lab. Nu gaan we met klantenpanels onderzoeken welke toepassingen aantrekkelijk zijn voor consumenten en welke niet. Daarnaast gaan we een proeffabriek bouwen. Op dit moment zitten we op een productie van 75 kilo per dag. Over een half jaar willen we 1.000 kilo per dag produceren. Tot slot willen het geld gebruiken om talent aan te trekken."

De Rabo Innovatielening is er speciaal voor ondernemers met innovatieve ideeën die bijdragen aan digitalisering, verduurzaming of vitaliteit. Gerben Dijksterhuis van het Rabobank Start-up & Scale-up Team was betrokken bij het beoordelen van de leningaanvraag van Proteins of Tomorrow. "Wat wij goed vinden aan deze start-up is dat zij met een veelbelovende nieuwe technologie plantaardige eiwitten maken. Daar zijn meer bedrijven mee bezig – ook al grootschalig – maar dan met grote, energieslurpende bioreactoren. Proteins of Tomorrow produceert relatief snel, eenvoudig en energiezuinig."

Innovatieve aanjagers
Rabobank vindt het belangrijk om dit soort innovaties te steunen, zegt Dijksterhuis. "Dit soort start-ups komt niet in aanmerking voor een reguliere financiering, omdat de innovatie nog niet is bewezen en er een risico is dat de lening niet kan worden terugbetaald. Maar wij zien als bank tegelijkertijd dat innovatieve start- en scale-ups een grote rol hebben bij het aanjagen van de transities die wij belangrijk vinden, zoals de voedsel- en energietransitie. Dan vinden wij dat je er ook achter moet gaan staan en die bedrijven moet helpen."

Bron:

Deel artikel