'Ondernemers helpen aan gezonde inkomstenbron'

'Ondernemers helpen aan gezonde inkomstenbron'

De Nederlandse tuinbouw heeft internationaal voet aan de grond, met onder meer Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten, innovatieve kastechnologie en zaden en stekken. Uit Nederlandse zaden groeien groenteplanten die de wereld voeden. Rijk Zwaan voegt nog een stap toe: zorgen dat mensen groenten kúnnen telen, om ze zo te helpen aan genoeg en gezond voedsel voor hun families en vrienden en aan een vruchtbaar bestaan. Het groenteveredelingsbedrijf leert mensen over de hele wereld groenten telen en voorziet hen van materialen.

Al 25 jaar zet Rijk Zwaan zich via zijn Commissie Ontwikkelingssamenwerking (COS) in voor ontwikkelingswerk. “Wij hebben verstand van groenteteelt. Dus dat staat centraal bij de projecten van de COS. We delen onze kennis over het telen van groenten en leveren materialen, van zaden tot kassen. Zo helpen we families en organisaties om gezond voedsel te produceren”, legt Heleen Bos uit in KAS Magazine. Zij coördineert samen met enkele collega’s en adviseurs het werk van de COS.

Gezonde groenten leren telen kun je zien als een vorm van gezondheidszorg, blijkt uit projecten van Rijk Zwaan in Peru. “Het is niet zo dat wij er een missie van maken omdat wij nu eenmaal in groentezaden doen, het is iets waar hulporganisaties (ngo’s) om vragen. Ngo’s zitten tot in de haarvaten van arme samenlevingen. Zij zien goed wat daar nodig is. In Zuidoost-Peru constateerden artsen dat mensen ziek werden door eenzijdige voeding. Groenten zijn daar vooral aardappelen, uien en de oude Incagewassen quinoa en maïs. Maar wortels of tomaten zijn daar bijvoorbeeld niet beschikbaar en een aubergine hadden ze voor wij begonnen nog nooit gezien. Door het beperkte menu leden veel mensen aan aandoeningen als diarree en bloedarmoede en waren ze erg vatbaar voor verkoudheden en andere virussen. Sinds onze inzet – Rijk Zwaan is hier al sinds 2005 actief - eten mensen meer groenten en hebben ze een gevarieerder voedingspatroon. Een grotere diversiteit aan groenten levert een breder palet aan vitamines, mineralen en vezels. De mensen die ik hier ontmoet, vertellen dat ze minder vaak naar de dokter hoeven en dat hun kinderen minder ziek zijn”, vertelt Bos.

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel