Forse besparing door gebruik verrood zonlicht

Forse besparing door gebruik verrood zonlicht

Méér gebruikmaken van de hoeveel verrood licht die aanwezig is in het zonlicht in combinatie met dynamisch belichten met LED, kan een forse energiebesparing opleveren in de voorjaarsteelt van hogedraad komkommer. Dat is de belangrijkste conclusie van het project ‘Komkommer met zonlicht een spectraal evenwicht?’, dat zich in de afrondende fase bevindt. Maar er zijn ook leerpunten: zo is het zaak om verrood uit LED in het najaar eerder bij te schakelen.

Voldoende verrood licht is cruciaal voor een goede gewasgroei bij komkommer. Eerdere onderzoeken van onder andere Wageningen University & Research (WUR) toonden dat het aandeel verrood in het LED-spectrum bij voorkeur rond de 10% moet liggen, geeft WUR-onderzoeker Kees Weerheim aan. “In een proef die we eerder uitvoerden, bleek dat - wanneer het aandeel verrood licht ver onder de 10% zakt - de bladstelen korter worden, de bladeren gaan krullen en de lichtonderschepping daalt. Hierdoor krijgt de plant onvoldoende energie, wat ook resulteert in een lagere productie.”
Aandachtspunt is echter wel dat de inzet van verrood licht zeker 20% minder energie-efficiënt is dan rood licht. “Vanuit deze achtergrond ontstond het idee om te kijken of we meer gebruik kunnen maken van verrood licht in het zonlicht en daarmee minder verrood hoeven toe te dienen via LEDs. Op die manier kun je met minder energie eenzelfde productie behalen, zo was de gedachte. Óf je vervangt het aandeel verrood in het lichtspectrum door rood licht, om op die manier de productie te verhogen zonder extra energiekosten.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel