Verspillingsvrije week op Wageningen Campus
Geplaatst op 09 september 2022
Niemand wil voedsel verspillen. Door thuis creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Als iedereen z'n kleine bijdrage levert, dan komen we samen tot een groots resultaat voor ons klimaat. Zo kun je bijvoorbeeld restjes bewaren op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Of kook op maat, door bijvoorbeeld rijst af te meten, dan houd je minder snel restjes over.
Verspillingsvrije campus
Ook op Wageningen Campus wordt getracht zo min mogelijk voedsel te verspillen. In de week van 12 tot en met 18 september zetten cateraars CIRFOOD, Hutten en OSP #verspillingsvrij op het menu. Iedere dag zijn er in de gebouwen Aurora, Impulse, Omnia, Forum en Orion diverse verspillingsvrije gerechten, producten en activiteiten, waarmee zij laten hoe ze samenwerken met partners, zoals Orbisk, Foodsharing en Too Good To Go.
Programma Verspillingsvrije week
In de verspillingsvrijeweek zal op diverse locaties door de cateraars iedere dag een ander verspillingsvrij gerecht in de spotlights worden gezet. Dit kan bijvoorbeeld een bananenbrood zijn, gemaakt van overrijpe bananen, een puddingbrood van broodresten of een soep gemaakt van de kopjes en kontjes van de groenten die overblijven.
Ook wordt er op enkele locaties Verspillingssoep geserveerd. Deze soep komt uit de Verspillingsfabriek, waarmee een grootschalig antwoord wordt gegeven op de enorme verspilling van reststromen verse groenten. In de fabriek werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die van geredde groenten smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten bereiden.
Verder staat dagelijks het Zwamcijsje van de Wageningen start-up UmaMeats op het menu. Zwamcijsje is een prachtig voorbeeld van Circulaire voeding, minder verspillen en meer ingrediënten uit de buurt. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van de landbouwgrond ingezaaid met granen, voor o.a. brood. Maar meer dan de helft van het graan is stro, dat vaak op het land wordt achtergelaten. Paddenstoelen groeien heel goed op stro, en zetten het om in trossen paddenstoelen rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Zo verspil je dus geen stro!
Ook is er een demonstratie van de geautomatiseerde food waste monitor Orbisk. Met hun Orbisk helpen zij professionele keukens grip te krijgen op hun voedselverspilling, door te herkennen en te meten wat voor soort voedsel er wordt weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag.
Bron: Wageningen U&R
Meer nieuws