'Drie keer zoveel licht met zelfde stroominput'

'Drie keer zoveel licht met zelfde stroominput'

Begin van dit jaar investeerde telersvereniging Oxin bij teler Zuidgeest Delfgauw in LED-verlichting. En met resultaat, want momenteel heeft het bedrijf drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput.

Zuidgeest Delfgauw is gespecialiseerd in de teelt van belichte hogedraad komkommers. Het familiebedrijf, dat 5 hectare groot is, oogst op jaarbasis zo’n 16 miljoen komkommers. Voorheen gebeurde die teelt onder Son-T, maar begin 2024 werd de overstap gemaakt naar LED-lampen. Daarbij werd de kwekerij geholpen door Ledgnd, de merkonafhankelijke led-adviseur voor de glastuinbouw. “We zagen door de bomen het bos niet meer”, zegt Mike Zuidgeest. “We wilden richting LED, maar de ene leverancier levert zoveel procent rood, zoveel procent blauw en zoveel procent groen, terwijl een andere leverancier het weer helemaal anders doet. Wij hebben bepaalde spectrums nodig die ze in de tomaten bijvoorbeeld niet nodig hebben, zoals verrood. Een komkommerplant zonder verrood licht groeit niet en strekt niet, daar heb je eigenlijk helemaal niets aan. Waar begin je dan? We wilden eigenlijk wel dimbaar licht, maar dat heeft wel weer een meerprijs. Daarnaast moet de efficiënte wel hoger zijn.” 

Drie keer zoveel licht
Op advies van Ledgnd, die de kwekerij ook hielp bij de subsidieaanvraag, werd toch gekozen voor lampen met dimbaar verrood licht en daar is Zuidgeest erg tevreden over. “De Son-T lampen gingen naar ongeveer 75 micromol na vijf jaar. Toen we deze LED-lampen ophingen gingen we opeens naar 200 micromol op de PAR-meter. Dat is bijna drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput! En binnen drie tot vier dagen gingen de planten groeien en kwamen de vruchten er ‘als een jekko’ vanaf. Eigenlijk is het sindsdien niet meer gestopt.” Nu de eerste oogstronde sinds de installatie van de LED-lampen achter de rug is, kan Zuidgeest niet anders dan positief zijn. “We hebben eigenlijk geen teeltproblemen gehad en krijgen richting de zomer meer zonlicht, dus zou het alleen maar nóg makkelijker moeten worden.” Bovendien is de snelheid in de plant weliswaar gelijk gebleven na de overstap van Son-t op LED, maar de kwekerij kon eerder meer stengels per vierkante meter neerzetten. “Volgend jaar willen we daarom nog eerder meer planten per vierkante meter neerzetten en nog vroeger oogsten.”

Bron:

Deel artikel